Blog

Investeren in mezelf | Het traject bij de voedingscoach

Zoals jullie via Instagram hebben kunnen volgen, volg ik sinds enige tijd een traject bij de voedingscoach. De reden waarom en de toegevoegde waarde van dit proces deel ik vandaag met jullie via mijn blog!

Waarom een voedingscoach?

Je zult je misschien afvragen waarom ik heb besloten om contact te zoeken met een voedingscoach. Ik weet immers onwijs veel van voeding en het is mij ook al meerdere keren gelukt om flink wat kilo’s af te vallen. Precies daar lees je het probleem al: meerdere keren. Het is me dus nog steeds niet gelukt om er een steady leefstijl van te maken. Ergens gaat er steeds iets fout waardoor ik vervolgens weer doodongelukkig ben. En dan brengt me dus gelijk op punt twee. Ik voel me namelijk heel ongelukkig in mijn lichaam. Ik ben dan ook van mening dat ik door dit ‘probleem’ aan te pakken, meerdere ‘problemen’ op probeer te lossen. Gewoon lekker in je vel zitten en je niet continu afvragen wat andere mensen van je vinden en of een leuk jurkje jou wel staat, want je bent immers iets zwaarder. Het lijkt heel normaal, maar door de jaren heen ben ik gewoon lichamelijk veranderd. Dit alles bij elkaar opgeteld heeft er toe geleid dat ik heb besloten om hulp te zoeken.

Intake

Zodoende kwam ik uit bij Marianne Antuma, een voedingscoach in Zwolle. De reden waarom ik voor haar heb gekozen, is omdat ze alleen al op een foto heel zachtaardig overkomt. Ze straalt rust uit, is zen. Tevreden met wie zij is. Dit werd allemaal bevestigd tijdens ons eerdere kennismakingsgesprek. Tijdens deze afspraak kwamen allerlei onderwerpen aan bod. Welke dingen hebben eigenlijk allemaal invloed op je eetgewoontes? Erkenning, ontspanning, gezond eten, fysieke activiteit, sociale energie en mentale focus.

Voedingsdagboek

Na de intake kreeg ik een voedingsdagboek mee waarin in een week lang alles eerlijk moest opschrijven. Heel anders dan tracken via een app. Het is een hele andere vorm van bewustwording. Het mooie was dus wel dat ik echt de slechtste week ever had qua eten en ik dit met pijn heb ingeleverd. Maar het was wel een eerlijke reflectie van hoe een week dus soms gaat. De ene week eet ik super clean binnen m’n macro’s, de andere week laat ik me volledig gaan en eet ik gerust twee keer pizza in een week + een avond sushi. Allemaal hartstikke leuk,  (want voeding + mensen = gezelligheid) maar een beetje minderen is dus niet verkeerd. Na het inleveren hebben we samen een hele dag doorgenomen en teruggekoppeld waarom bepaalde keuzes die dag zo zijn gemaakt. Hier zijn we echt een uur mee bezig geweest! Ik had niet verwacht dat je een uur lang zou kunnen praten over een paar maaltijden. Dit komt dus ook doordat we het over veel meer andere invloeden hadden. Hoe voelde ik me? (vooraf en achteraf) heb ik er van genoten? Waarom wel of niet? etc.

Acceptatie en zelfliefde

Veel mensen (meiden) vergeten dat je meer bent dan je uiterlijk. Ik ben zelf iemand die nog wel eens een grapje maakt over hoe ik er uit zie. Iets met alleen nog groeien in de breedte, extra slagroom op de chocolademelk kan geen kwaad want tjah, ik ben toch al dik. Terwijl ik niet dik ben, ik ben alleen zwaarder dan dat ik eerst was, en ben daar niet gelukkig mee. Het heeft zo onwijs veel invloed gekregen op hoe ik mezelf presenteer, op de hoeveelheid zelfvertrouwen die nog over is, op mijn relatie met eten (soms obsessief) en nog veel meer andere dingen. Daarom leer ik nu ook om mezelf te accepteren en mooi te vinden zoals ik ben. Ik leer dat ik meer ben dan mijn gewicht. Ik leer om mezelf niet continu te vergelijken met mensen om me heen. Ik ben Ik. En dat is oké.

En nu?

Door het traject bij Marianne heb ik weer handvatten gekregen. Ik stel nu weer mijn eigen eetschema’s op. Realistische dit keer. Ik probeer het voor mezelf zo goed mogelijk op te volgen, maar straf mezelf niet wanneer het een keertje misgaat. Aankomende week heb ik bijvoorbeeld twee etentjes op de planning. Eerder zou ik in paniek raken, want shit, daar gaat m’n planning. Nu niet meer. Ik houd er gewoon de rest van de week een beetje rekening mee en zie daarna wel weer verder. Morgen (maandag) heb ik weer een afspraak met Marianne. Ze heeft een uitgebreide analyse losgelaten op mijn voedingsdagboek, waarmee ze me nog beter gaat helpen om veranderingen teweeg te brengen.

Na aankomende afspraak ga ik aan de slag met alle adviezen die ik heb ontvangen tijdens het traject. Alleen al het feit dat er iemand naar je luistert en je begrijpt, maakt dat ik inmiddels weer steviger in m’n schoenen sta. Ik heb alles er uit kunnen gooien en ontdekt waar bij mij de kern van bepaalde gewoontes zit. Dit is wel iets waar ik lekker zelf aan ga werken en wat ik dus niet de wereld in gooi. Ik kan je wel vertellen dat een voedingscoach echt een verademing is als je al zo lang rondloopt met een ongelukkig gevoel. Dus twijfel niet langer en plan een intakegesprek in! (gratis) en ontdekt wat het voor jou kan doen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *