Hersenspinsels

Hoogsensitiviteit, wat is dat eigenlijk?

Het begrip hoogsensitiviteit
HSP (Hoog Sensitief Persoon) is een begrip dat nog niet lang wordt gebruikt om mensen te definiëren. Sterker nog, het begrip is momenteel in opmars. Maar wat betekent het eigenlijk en wat zijn de kenmerken van iemand die hoogsensitief is?

In perspectief
In 2014 kwam ik tot de ontdekking dat ik wel heel veel kenmerken van hoogsensitiviteit vertoonde. Ik raak snel overprikkeld en ben gevoelig voor de emoties van anderen. Ik kan al huilen na het zien van een ontroerend reclamespotje en heb een sterke persoonlijkheid. Toch lukte het me pas om dit alles in perspectief te plaatsen nadat ik een gesprek voerde met een docente. Zij vertelde mij wat hoogsensitiviteit betekent en dat zij van mening was dat ik aan veel punten voldeed. Ik was heel erg blij met haar ontdekking, want dit heeft er voor gezorgd dat ik eindelijk begreep wat ik al die jaren niet had begrepen. Waarom werd ik zo snel emotioneel? Hoe kan het dat ik de energie van anderen of een bepaalde ruimte zo goed kan aanvoelen en dat dit zo veel invloed heeft om mijn gevoel?

Kenmerken
Nu vraag je je misschien af waar ik het nou precies over heb. Welke kenmerken behoren dan toe aan hoogsensitiviteit? Ten eerste gaat je voorkeur vaak uit naar stilte en rust, kunst en schoonheid, rechtvaardigheid en respect en voel je meer voor diepere zaken, zoals je roeping en je spiritualiteit. Je hebt een brede belangstelling. Je kenmerkt je als creatief, gewetensvol, perfectionistisch, plichtsgetrouw en je bent er niet wild van om op je vingers te worden gekeken.

Je functioneert het beste in je eigen tempo en je leert snel nieuwe dingen. Je hebt het vermogen om gevolgen snel te overzien en je ervaart kwaliteit en voldoening in je werk als net zo (of zelfs als belangrijker dan) het bijhorende salaris. Je bent je heel goed bewust van ‘subtiele’ signalen in je omgeving, hebt oog voor detail en je zintuigen zijn vaak sterker dan gemiddeld. Scherper. Je voelt je snel (heel erg) verantwoordelijk voor andere mensen of zaken en trekt het je heel erg aan als iemand iets vervelends tegen je of over je zegt. Daar staat tegenover dat je ook snel geëmotioneerd raakt door lieve opmerkingen van een ander. Je bent in staat om stemmingen aan te voelen en kunt je goed inleven in wat de ander nodig heeft.

Wanneer je te veel prikkels ervaart, heb je behoefte aan rust. Soms heb je echt een paar goede nachten rust nodig om je weer op te laden. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen en bent eerder gevoelig voor een burn-out of een depressie (chronische vermoeidheid), puur omdat je actiever bezig bent met het verwerken van alle prikkels. En dat zijn er tegenwoordig nogal wat. We leven in een snelle, dynamische wereld waarin iedere seconde van de dag honderden prikkels op je af komen. Je droomt meer dan de gemiddelde persoon, s ‘nachts gaat het verwerken gewoon door.

Omarm je kwaliteiten!
Veel mensen zien hoogsensitiviteit als iets vreemds. Dat je dan maar een watje bent of misschien niet zo veel kunt hebben. In tegendeel, mensen die hoogsensitief zijn ervaren alles veel intenser en weten veel meer een betekenis te geven aan zaken. We hebben een groot inlevingsvermogen en zijn vaak enorm creatief. We zijn intens, gedreven en creatief. Laten we het omarmen! Want als je er goed mee leert leven en het omarmt, dan geeft het je zo veel moois terug.

* Ik ben geen wetenschapper en geen deskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *