Travel

Reisverslag: Backpacken door Thailand

Inmiddels ben ik al een aantal weken terug van mijn bijzondere reis door het fantastische Thailand. Gedurende de drie weken die ik daar samen met Sander heb rondgestruind heb ik onwijs veel dingen gedaan, gezien en geproefd. Ik ben bijzondere mensen tegen gekomen en heb heel veel knopen voor mezelf doorgehakt. Graag wil ik jullie vertellen wat ik zoal heb ondernomen en waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit een reis door Thailand te maken.

First things first
Voor je op reis gaat zijn er al een aantal dingen die je moet regelen. Allereerst ga je gezellig langs de GGD voor een aantal inentingen en een recept voor malariatabletten (mits je richting het noorden en de eilanden trekt, want daar is de kans op malaria het grootst). Vervolgens heb je een goede backpack nodig! Beslis hoeveel liter inhoud je denkt nodig te hebben. Ik heb het drie weken gered met slecht zeven kilo aan inhoud (Sander had echt drie kilo meer! Haha). Laat je wel even helpen door het personeel in de winkel, want de backpack moet echt goed bij je lichaam passen. Vervolgens maak je een lijstje: wat neem je mee? Denk aan luchtige kleding i.v.m. de warmte, iets wat dekkende kleding voor als je een tempel wilt bezoeken, zwemkleding, slippers, stevige schoenen (zeker als je de jungle in wil), een poncho voor de plotse stevige regenbuien, zonnebrandcrème (minimaal factor 50!), een goed boek voor in het vliegtuig en op het strand, een EHBO-kitje , een handdoek en andere spulletjes die je graag mee hebt wanneer je op reis bent. Zodra je met je backpack aankomt op het vliegveld van Bangkok gaat het allemaal beginnen! Deze route hebben wij afgelegd:

Bangkok
In Bangkok sliepen we in een heerlijk, luxe hotel. We hebben ons hier vooral vermaakt door de marktjes over te lopen en overal iets te eten te proeven. Daarnaast zijn we een dag op pad geweest naar Ayutthaya. Hier hebben we heel veel tempels bezocht en lekker gegeten bij lokale bevolking. De mensen in Thailand tonen heel veel respect naar elkaar en naar toeristen. Eigenlijk zou je overal aan kunnen schuiven! Ook wilden we graag ‘Dé fietstocht’ door Bangkok maken. Wij kwamen er helaas niet aan toe, maar het is zeker een aanrader wanneer je in Bangkok bent! Google er maar op los, er is genoeg over te vinden 😉

Chiang Mai
Hier hebben we het meest ondernomen! Ik raad je dan ook zeker aan om deze plaats op te nemen in je route. Wij kozen voor een binnenlandse vlucht, puur omdat het heel veel tijd scheelt die we graag anders benutten. Air Asia en Lion Air zijn zeer betaalbaar voor binnenlandse vluchten. Wat hier echt het allerleukst was? De olifantjes! In Chiang Mai vind je meerdere rescuecenters voor olifanten die zijn gered van toeristische activiteiten. Let wel heel goed op welke je kiest, want er zitten ook oplichters tussen, helaas. Wij hebben zeker een uur in een hobbelig busje gezeten voor we bij de olifantjes arriveerden. Hier kregen we informatie over de afkomst van de olifantjes en hoe je je lichaamstaal dient te gebruiken rondom deze prachtige dieren. Wist je dat ze al vanaf een kilometer afstand dingen kunnen voelen en ruiken? En dat ze nog beter kunnen aanvoelen hoe jij je voelt dan paarden of honden? Ik ook niet 😉 Daarna was het tijd voor het voeren van ananassen, hele trossen bananen en suikerriet. Vervolgens gingen de olifanten het water in om zich te wassen, en wij mochten mee badderen! Dit was zo enorm bijzonder! Deze dieren zijn echt prachtig en in vond het een eer om ze te wassen en zo dichtbij ze te zijn. Na het bezoek aan de olifanten hebben we een zware tocht van veertig minuten klimmen afgelegd. De eindbestemming? Een prachtige, verstopte waterval waar je heerlijk tot rust kon komen. De dag hebben we afgesloten met een ritje door het water: raften. Dit was ook echt heel erg gaaf! Al met al ben je een hele dag zoet, krijg je tussendoor heerlijk authentiek Thais eten en zie je van alles, voor ongeveer vijftig euro per persoon. Dit soort combinatietochten worden door veel touroperators aangeboden! Vraag vooral het personeel in het hotel naar de mogelijkheden.


Nog een must voor Chiang Mai: een Thaise kookcursus. Je kunt bij meerdere scholen terecht en je hebt de keuze uit een halve of een volledige dag. Wij kozen voor de volledige dag, waarbij je zeven gerechten ging koken. Vooraf werden we meegenomen naar de lokale markt en kregen we uitleg over typische Thaise ingrediënten. Je gelooft werkelijk niet dat je deze gerechten zelf hebt gekookt! Haha. Het was echt enorm lekker en we hebben ons onwijs vermaakt. Tijdens deze cursus hebben we ook twee mensen uit Nieuw Zeeland leren kennen, waar we in een andere stad opnieuw mee hebben afgesproken! Wat je ook niet mag missen in Chiang Mai: verse smoothies! Mijn favoriete combinatie is roze dragonfruit, ananas en passiefruit met ijs. Let op, veel kraampjes gieten er een lepel suikerwater bij in. Je kunt gewoon aangeven dat je dit liever niet hebt! In Chiang Mai zul je veel mensen horen zeggen dat je écht een bezoek aan Pai moet brengen. Ook ik ga je dit vertellen, want Pai is misschien wel de leukste plek die we hebben bezocht gedurende onze reis. 

Pai
Voor je besluit dat je naar dit leuke hippie-dorpje toe wil, moet je wel weten dat je 3 uur in een busje zit en 762 bochten moet overleven. Geen zorgen, de kotszakjes hangen meestal al klaar in de busjes. Halverwege de rit stop je bij een retaurantje in de bergen. Daarna rijd je door naar Pai. (80% van de reizigers moet overgeven tijdens deze rit, including moi) Pai is echt geweldig! De vibe in dit stadje is relaxed, het eten is heerlijk en de avondmarkten zijn gezellig. Wij hebben iedere avond een bezoekje gebracht aan de bananabar! Gigantische pina colada voor omgerekend 0,70 cent! We hebben ook een leuk onbtijttentje ontdekt waar je de lekkerste carrotcake ooit zult eten (Garden Village). In Pai hebben we voornamelijk ontspannen (op de muggen na) en hebben we één dag uitgetrokken voor een tour. Tijdens deze tour hebben we grotten bezocht, Big White Buddha gezien, gezwommen onder een waterval, ontspannen in een hotspring en een bezoek gebracht aan Pai Canyon (vast wel iets van in het nieuws meegekregen). Ik ben niet zo’n held met smalle paadjes op 30 meter hoogte, dus mij krijg je echt niet naar de andere kant van de canyon toe. Voor echte waaghalzen is dit wel een echte adrenalinekick!

De eilanden
Vanaf Pai zijn wij doorgevlogen naar Krabi. Hier merkten we dat het een stuk toeristischer is dan in het Noorden van Thailand. Propers die je in hun restaurant willen hebben en ladyboys die op je man aflopen. Best imponerend, want die ladyboys hebben serieus betere make-up dan ik ooit zal dragen. In Krabi hebben we vooral genoten van het zwembad van ons hotel en het mooie strand. Ook heb ik hier mijn favoriete Thaise gerecht ontdekt: phangang Curry! Na Krabi zijn we met de boot naar Koh Tao vertrokken. Hier hebben we gesnorkeld rond het eiland (een must). Misschien heb je er via Instagram wel iets van meegekregen, maar mocht je het nog niet weten dan kun je nu hard gaan lachen. Tijdens het snorkelen in koh Tao heb ik mijn billen dusdanig verbrand dat ik er niet meer op kon zitten! Ik heb me die dag zo goed ingesmeerd, maar heb daarbij niet gedacht aan m’n billen. En tjah, als je gaat snorkelen, dan dobberen die zeg maar wel de hele tijd boven water.. oeps. Deze dag sloten we af met een cocktail aan het strand en een pizza. Deze pizza regretten we heel erg! Die heeft er namelijk voor gezorgd dat we een heftige voedselvergiftiging op hebben gelopen. Drie dagen lang konden we niks binnenhouden, al snakten we enorm naar water. Uiteindelijk heb ik mezelf bij elkaar geraapt en ben ik gaan zoeken naar een winkeltje (40 minuten verder) om water en iets te eten te regelen. Ik herinner me weinig van deze tocht, want ik had  zelf ook al dagen niks gegeten en was letterlijk volledig leeg door al het overgeven. Nadat ik terug was bij Sander, zag ik dat het als maar slechter met hem ging. Hier werd ik heel erg bang van! Mijn grote, sterke vriend was nu ineens heel erg zwak en kwetsbaar. Alles kwam nu op mij neer. Ik regelde een schoonmaakster om de boel de desinfecteren en het bed te verschonen waar we al drie dagen in lagen te zweten. Vervolgens ben ik opnieuw op pad gegaan richting het stadje. Deze keer was het mijn missie om antibiotica te fixen. Dit heeft ons uiteindelijk opgeknapt, maar we waren wel drie hele dagen kwijt op het eiland weer we het liefst wilden hiken! Vanuit Koh Tao kun je ook een boot nemen naar Chumphon. Dit is een prachtig eiland met nog blauwer water! Je betaalt 300 Baht (tien euro) toegang en je krijgt vervolgens de mogelijkheid om de ultieme vakantiefoto’s te schieten! Je moet wel even geduld hebben wanneer je in de rij staat voor het viewingpoint, maar het is het echt waard!

Vanuit Koh Tao zijn we doorgereisd naar Koh Panghang. Dit eiland staat bekend om de fullmoonparty’s en de scooterongelukken. De fullmoonparty was zeker leuk! Maar we waren nog te zwak om er heel lang te blijven, daarom hebben we een kort bezoekje gebracht. Op de terugweg kwam onze taxi stil te staan vanwege een scooterongeluk. Een jonge jongen lag zonder helm in een plas bloed op de grond naast zijn gehuurde scooter. Dit was enorm schrikken! Wij hebben eenmalig een scooter gehuurd, maar raden je aan heel goed op de weg te letten en altijd een helm te dragen. Ik vraag me sterk af of deze jongen het wel gered heeft.
Op dit eiland hebben we ook onze Thaise grootmoeder leren kennen! De eigenaresse van Yam’s Kitchen, een restrauntje verstopt tussen de bosjes aan het strand. Deze lieve, oude vrouw heeft drie dagen achter elkaar heerlijk voor ons gekookt en was super vriendelijk. Zo hebben we dankzij haar tips over het eiland een dag uitgetrokken om over het strand naar de andere kant van het eiland te lopen. Heel leuk om te doen, maar opnieuw: smeer je goed in! Haha.

Vanuit Koh Phangang zijn we doorgereisd naar het laatste eiland van onze reis: Koh Samui. Hier hebben we de ultieme strandvakantie gevierd. Prachtige witte zandstranden en blauw water. De foto’s liegen niet, het is er echt prachtig! Hier heb ik ook de laatste bladzijde van het boek ‘Babe, you got this’ gelezen. Door dit boek ben ik tot het besef gekomen dat er dingen moesten veranderen in mijn leven. Het was tijd om 100% voor mezelf te kiezen! Na de reis ben ik dan ook begonnen met Personal Body Plan en heb ik er voor gekozen om naar een andere baan te zoeken. Je zou kunnen zeggen dat mijn hele leven momenteel op de kop staat door deze beslissingen, maar ik ben blij dat ik er dankzij babe, you got this in combinatie met de vrijheid van Thailand achter ben gekomen wat ik echt wil!

Al met al zijn wij drie weken onderweg geweest. Het viel ons dan ook zwaar om weer terug naar Nederland te moeten. Drie weken lang hebben we alles gedaan wat we wilden, wanneer we dat wilden. Het ultieme gevoel van vrijheid! Wil je meer weten over mijn reis? Je kunt het me altijd vragen! Laat dan een reactie achter of stuur een berichtje naar fitmetmarus@outlook.com. Wil je meer foto’s bekijken van deze reis? Deze kun je bekijken via mijn Instagramacount: @fitmetmarus.

Liefs,
Maruschka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *