Food

Black bean brownie met cranberries

Ter ere van internationale chocoladedag deel ik vandaag mijn fa-vo-riete receptje voor een gezonde variant van een brownie aka chocoladetaart. Niet alleen lekker als taart of brownie, maar ook als vulling in je kwark (ja echt). Ik heb het recept al vaker gedeeld, maar telkens pas ik weer iets aan tijdens de bereiding. Niet omdat ik dat vooraf bedenk, maar puur omdat ik tijdens het maken van het beslag telkens weer andere ingrediënten in m’n handen krijg!

Wat heb je nodig
– 400 gram zwarte bonen (blik bonduelle)
– 50 gram dadels zonder pit
– 2 eetlepels ahornsiroop
– 2 eieren
– 100 gram rauwe cacaopoeder (ik gebruik Body&Fit cacao)
– 1 schep whey vanille, dit is doorgaans 30 gram (ik gebruik clean whey vanille Body&Fit)
– een flinke hand gedroogde cranberries
– 50 gram chocolade 99% cacao (vind je gewoon in de supermarkt)
– snufje bakpoeder
– voor de garnering kun je gebruiken wat je maar lekker vindt!

Materialen
– Mixer (ik gebruik een nutribullet)
– bakvorm met bakpapier of anti-aanbakspray
– steelpannetje voor het smelten van de topping

Hoe maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breek de twee eieren kapot in de mixerkom en voeg de dadels zonder pit hier aan toe. Mix het geheel kort tot de dadels goed kapot zijn gehakt. Ondertussen laat je de zwarte bonen uitlekken. Voeg de bonen toe aan het beslag en mix opnieuw. Voeg vervolgens de rauwe cacao, whey, cranberries, ahornsiroop en het bakpoeder toe. Mix het geheel nog even door en roer het zonodig nog even met een vork goed door elkaar. Giet het mengsel in de bakvorm en plaats het circa 40 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt heel makkelijk checken of je baksel aan gaar is: prik met een satéprikker in het midden van de brownie. Haal je die er droog uit? Top, dan kan ‘ie er uit!

Laat de brownie goed afkoelen. Daarna neem je de reep chocolade van 50 gram en laat je dit smelten in het steelpannetje. Zodra het gesmolten is giet je het over de brownie. Je kunt nu ook lekker een handje walnootjes over het geheel strooien! Laat het geheel afkoelen en smullen maar!

Heb jij ‘m ook gemaakt? Tof! Deel het resultaat via Instagram of Facebook en tag #fitmetmarus!

Eén reactie

  • Michelle

    Ik verbaas mij iedere keer over de smaak van deze brownie/chocolade taart. De zwarte bonen smaken weliswaar naar stukjes chocolade (hoe Marus dat voor elkaar krijgt geen idee) en het is inderdaad heerlijk bij de kwark. Graag combineer ik het zelf met Alpro sojakwark. Dan eet ik een flink stuk brownie met deze kwark eroverheen, lijkt net slagroom (alleen dan een gezonde versie)! Een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *