Hersenspinsels

Stop met haten op de term ‘fitgirl’

Vanmorgen ben ik geïnterviewd door een hele leuke chick over mijn activiteiten op Instagram en de term ‘fitgirl’. Ook gingen we dieper in op onderwerpen als sociale druk en orthorexia. Na dit interview had ik onwijs veel honger (mede omdat we het over pizza hebben gehad) en ben ik doorgereden naar de supermarkt om het een en ander voor de lunch te kopen. Oh, en ook even twee chocoladerepen. (Tony’s karamel  zeezout en Milka’s Oreo). Goddelijk. Ik pleurde deze twee repen samen met mijn carpaccio, veldsla, volkoren wraps en geraspte kaas neer bij de kassa en deed mijn betaling, watertandend. Eenmaal terug in de auto scheur ik een reep open en terwijl ik met een stuk chocola in mijn mond de parkeerplaats afrijd, denk ik nog eens na over het interview. Waarom zeuren mensen zo gigantisch over de term fitgirl?

Wat betekent de term ‘fitgirl’ dan eigenlijk?
Fitgirls.nl beschrijft deze term als volgt: ”Voor ons is een ‘Fitgirl’ veel meer dan een woord alleen en ook veel meer dan enkel het uitdragen van een gezonde lifestyle. Het is datgene wat je in je hart al draagt. De sterkste versie van jezelf, die diep van binnen zit en die vrouwen steeds vaker de kans geven eruit te laten komen. We gaan steeds vaker de uitdaging aan, durven uit onze comfortzone te stappen, onze angsten te overwinnen en onze dromen waar te maken. Juist DAT willen wij stimuleren!”

Ik sluit mij volledig bij deze uitspraak aan. Ik zie een ‘Fitgirl’ als een chick, ongeacht haar gewicht of maten, die voor zichzelf opkomt en goed voor haar lichaam zorgt. Een chick die geniet van het leven en van lekker eten. Er bestaan geen regels waar een fitgirl aan moet voldoen, zoals een bepaald gewicht, een kledingmaat of een frequentie van sporten die moet worden behaald.

Pff, heb je weer zo’n fitgirl
Spotten met iemand die zich bezig houdt met deze term en leefstijl, in de vorm van schelden, uitlachen, belachelijk maken of kleineren, is net zo erg als iemand met overgewicht uitschelden voor ‘dik’. De term fitgirl is volledig uit haar verband getrokken. Ik lees vaak reacties op sociale media waar meiden die deze gezonde leefstijl volgen met de grond gelijk worden gemaakt. Dat doet mij wel een beetje pijn. Ik gebruik deze term ook en ik ben dus ook zo’n chick die gezond eet en veel tijd doorbrengt in de gym. Niet omdat iemand of iets mij zegt dat ik dit móet doen, maar omdat ik graag goed voor mezelf wil zorgen. Waarom ik vastleg wat ik heb gegeten? Omdat ik graag weet welke voedingsstoffen mijn lichaam in welke hoeveelheid binnenkrijgt op een dag.

Wanneer ik in mijn sportkleding rondloop, zullen veel mensen mij absoluut niet wegzetten als een fitgirl. Veel mensen zien een fitgirl namelijk als een graatmagere, enkel salade etende, sportverslavende chick die ieder feestje afslaat en ieder stukje chocola er direct af rent op een loopband. Ik heb daarentegen nog voldoende winterspek en ik ben trots op mijn curves. Ik zal nooit ‘mager’ of ‘super dun’ zijn, maar dat wil ik ook helemaal niet. Mijn enige doel met deze leefstijl is dat ik gezond leef en gelukkig ben. Gelukkig? Ja, want als ik mij lekker voel van binnen, dan straal ik van buiten.

Dus, de eerstvolgende keer dat je weer een fitgirl/fitboy belachelijk wil maken, bedenk je dan alsjeblieft dat al deze mensen om een bepaalde reden zijn gestart met het leven volgens deze leefstijl. Al deze mensen zijn in het verleden gekwetst of hebben zich slecht, ongelukkig, dik of te dun gevoeld. In plaats van mensen belachelijk te maken, geef hen alsjeblieft eens een compliment. Trek je sportschoenen aan en ga gewoon een keer mee naar de gym en ervaar de dedication van deze groep mensen. BEDANKT! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *